MĂNĂSTIREA XENOFONT

Mănăstirea Xenofont se află pe malul mării, între Mănăstirile Dohiariu și Sfântul Pantelimon. Este închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și a fost construită în secolul al X-lea de Cuviosul Xenofont, de la care și-a luat și numele.

La anul 1083 a venit și s-a făcut călugăr în această mănăstire Ștefan, Amiralul împăratului Nichifor, primind numele de Simeon. Mai târziu, acesta a ajuns stareț al mănăstirii. El a ajutat foarte mult mănăstirea din punct de vedere material.

În curtea mănăstirii se află două biserici, una fiind mai nouă, cu catapeteasmă din marmură lucrată foarte frumos. Biserica veche, de dimensiuni mai reduse a fost refăcută de doi boieri români, Duca și Radu, în anul 1545. De asemenea, au ajutat foarte mult domnitorii români Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu și alții,  În biserica veche se păstrează vasul care a fost umplut cu untdelemn prin minune de Maica Domnului, atunci când se terminase untdelemnul în mănăstire.

Se păstrează și două icoane preafrumoase lucrate în mozaic, reprezentând pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe și Sf. Mare Mucenic Dimitrie.

Pe malul mării este un izvor făcut prin minune de Sf. Gheorghe  și  chiar dacă este la nivelul mării, apa este dulce și bună de băut.

Dintre sfintele moaște care se află în această mănăstire, amintim: Capul Sfântului Mucenic Trifon, părticele de la Sfânta Muceniță Marina, Sfinții Cosma și Damian, Sfântul Arcadie, precum și o bucată de piatră de la Mormântul Domnului.

Mai sus de mănăstire, la o oră de mers se află Schitul Xenofontului sau al Bunei Vestiri.

Numărul monahilor din mănăstire și din jurul ei este de 70.

Autorul rândurilor pe care tocmai le-ai citit - Ierom. Pimen de la Schitul românesc Lacu - are nevoie de ajutor financiar pentru finalizarea chiliei. Ajută și tu cu cât poți, orice leu contează.
Apasă aici pentru imagini și numerele de cont.

Imagini din Mănăstirea Xenofont

Tipărire