Ghidul pelerinului

Acest scurt ghid al pelerinului este redactat din perspectiva pragmatică a unui mirean care a făcut deja acest drum pentru folosul sufletului său. Sfaturile de aici sunt publicate pentru a ușura organizarea pelerinajului pe Sfântul Munte Athos.

Cine are acces pe Sfântul Munte Athos?

Accesul pe Sfântul Munte Athos este permis exclusiv bărbaților (conform unei reguli denumite "avathon"), indiferent de religie. Băieții trebuie să aibă minim 12 ani iar cei sub 18 ani trebuie însoțiți de tatăl lor.

Muntele Athos este o regiune cu statut special, iar accesul se face cu un permis numit diamonitirion (vezi Permis de intrare în Sf. Munte). Zilnic se acordă un număr de aproximativ 100 de permise pentru ortodocși și aproximativ 10 permise pentru eterodocși, însă mănăstirile și schiturile din Sf. Munte pot solicita permise suplimentare pentru invitații care vin din partea acestora. Diamonitirionul trebuie prezentat ori de câte ori pelerinul solicită cazare la mănăstiri sau schituri și costă 25 EUR / persoană.

Pe sfântul Munte sunt permise doar mașinile mănăstirilor și ale celor care lucrează acolo, vizitatorii trebuie deci să lase mașinile personale în Ouranopoli.

Cum se ajunge pe Sfântul Munte Athos?

Cel mai popular punct de plecare spre Sfântul Munte Athos este o mică stațiune-port la marea Egee, Ouranopoli. Această localitate se află la aproximativ 140 km est de Tesalonic și este accesibilă fie cu autoturismul personal fie cu autobuze care fac regulat transport între Tesalonic și Ouranopoli (pentru orarul autobuzelor contactați KTEL HALKIDIKI, 33 Kifisias Street, Tel. (2310) 2310-316555). Autoturismele pot fi lăsate într-o parcare cu plată aflată în imediata apropiere a portului Ouranopoli sau în stațiune, ceva mai departe de port.

Permisele de intrare se ridică de la biroul din port începând cu ora 7. Pentru cetățenii români este necesar actul de identitate comunicat în cererea de acces (carte de identitate sau pașaport) și tot cu această ocazie se plătește și taxa de acces pe Munte (25 EUR).

Ferryboat-ul pleacă din Ouranopoli la ora 9:45 și are ca destinație mănăstirile Zografu, Dohiariu, Xenofont, Sf. Pantelimon și în cele din urmă portul athonit Daphni. Biletul costă 8 EUR. În portul Daphni așteaptă autobuzele care vor duce pelerinii până în capitala Sf. Munte, Karyes, prețul unei curse fiind de 3 EUR. Odată ajunși în Karyes pelerinii pot lua microbuze (vezi Microbuze de transport către mănăstiri (unii șoferi sunt români)) spre diverse mănăstiri. Întrebați chiar și în limba română, unii șoferi sunt români și vă pot da relații exacte despre rute. Pentru întoarcerea de pe Munte, autobuzele circulă din Karyes spre Daphni la ora 10:45 astfel încât să ajungă la timp pentru legătura cu ferryboat-ul.

Cursa ferry între Ouranopoli-Daphni și retur se poate anula în caz de condiții meteo nefavorabile. Fiți pregătit cu resurse pentru a petrece una sau mai multe nopți în oricare dintre cele două porturi.

Cei care nu vor să înnopteze în Ouranopoli și doresc să urce cât mai repede pe Sf. Munte se pot îmbarca pe Agia Anna de luni până vineri la ora 6:30 iar sâmbăta la ora 7:00. Agia Anna are același traseu ca și ferryboat-ul de ora 9:45 și merge pănă la Katunakia. La ora 10:30 acest vas are cursă de întoarcere spre Ouranopoli. Permisele de urcare pe Sf. Munte se ridică direct de la ferryboat întrucât biroul pentru pelerini este închis la acea oră, însă trebuie să anunțați dinainte.

Obținerea permisului și a cazării în Sfântul Munte Athos

Dacă vă hotărâți să vizitați Sfântul Munte Athos, aceștia sunt pașii de urmat:

 • Cereți binecuvântare duhovnicului.
 • Postiți, vă mărturisiți și vă împărtășiți curat înainte de plecare (asta dacă nu v-ați propus mărturisirea la un părinte atonit). Nu uitați că vrăjmașul pândește și va trimite săgețile sale otrăvite în chip de tot felul de ispite. Nu disperați, Dumnezeu e mare!
 • Sunați la mănăstirile și schiturile pe care doriți să le vizitați și solicitați cazare pentru fiecare noapte petrecută pe Sfântul Munte. În mod normal puteți petrece doar o noapte într-un loc dat însă se acceptă și excepții. Aveți grijă ca distanța dintre locurile consecutive să nu fie foarte mare pentru a nu petrece inutil timp pe drumuri.
 • Luați legătura cu Biroul de pelerinaj din Tesalonic, tel. 0030 23102 52578, fax 0030 23102 22424 sau e-mail athosreservation@gmail.com și solicitați acordarea diamonitirionului, numai după ce aveți confirmarea cazării pentru fiecare noapte a pelerinajului.
 • Alternativ, sunați la Schitul Prodromul sau la oricare dintre chiliile Schitului Lacu (ambele schituri sunt românești) și rugați-i să vă intermedieze obținerea permisului pentru Sfântul Munte.
 • Odată aprobat, permisul se va ridica în ziua urcării pe Sf. Munte de la biroul din Ouranopoli. Sunteți rugat să aveți asupra dvs. în permanență acest document, acesta fiind actul oficial cu care vă legitimați în timpul șederii pe Sf. Munte.
 • Rezervați biletele la ferryboat pentru intrarea și ieșirea din Sf. Munte prin Ouranopoli. Rezervările se fac (și în limba engleză) la tel. 0030 23770 21041 sau 0030 23770 71149. Dacă omiteți acest aspect s-ar putea să nu puteți cumpăra biletul de ferryboat dacă numărul pelerinilor este mare.
 • Pentru cazare la mănăstirea Sf. Pavel, sunați la tel. 0030 69725 07562 între orele 10 - 14. Vă răspunde un robot telefonic după care apăsați 1 (așteptați cîteva clipe, s-ar putea să pară că nu a răspuns nimeni).
 • Pentru celelalte lăcașuri sunați la numere de telefon din lista aflată pe site.
 • Atenție: Nu mergeți la mănăstirile sau schiturile din Sf. Munte Athos fără a avea rezervări la cazare! De cele mai multe ori nu veți fi primit din lipsă de spațiu.

Lista obiectelor de luat în pelerinaj

 • Pașaportul sau cartea de identitate.
 • Pomelnic pentru cei vii și cei răposați. Se pot face mai multe copii, pentru a da câte una părinților împreună cu o sumă de bani, după posibilități.
 • Carte de rugăciuni și/sau acatistier (pentru momentele de liniște și rugăciune personală). Aveți și alternativa electronică pentru Android:
 • Lanternă, preferabil cu baterii de capacitate mare tip D (R20). Cele mai multe mănăstiri nu au curent electric sau dacă au e doar un bec firav și o priză la care se poate doar încărca telefonul mobil.
 • Pelerină de ploaie sau îmbrăcăminte adecvată zilelor ploioase.
 • Un carnet pentru notarea evenimentelor și a odoarelor văzute în diverse lăcașuri.
 • Aparat foto și acumulatori de rezervă. Filmarea nu este permisă pe Muntele Athos, fotografierea interiorului bisericilor se face doar cu permisiunea monahilor.
 • Telefon mobil (nu uitați să-l deschideți doar când e necesar, veți avea puține șanse să-l încărcați, mai ales într-un grup mare care concurează pentru aceeași priză, dacă nu aveți un triplu-ștecher la îndemână). Evitați pe cât posibil un smartphone sau aduceți acumulatori externi de rezervă.
 • Bani (preferabil bancnote mai mici de 100 EUR pentru a putea da la pomelnice și a plăti pentru diverse produse de vânzare la pangarele mănăstirilor).
 • Mâncare neperisabilă (conserve, fructe, batoane de ciocolată, etc.).
 • Rucsac încăpător - sigur veți cumpăra multe lucruri de la pangarele locașurilor unde înnoptați, cum ar fi mir, tămâie, cărți, icoane, etc.

Îmbrăcăminte

În general îmbrăcămintea potrivită într-o mănăstire din România este potrivită și pe Sf. Munte. Adoptați o ținută sobră, de culori în general închise și care să nu lase părți ale trupului la vedere.

 • Pelerinii clerici şi monahi sunt rugaţi să ia parte la sfintele slujbele şi la trapeză îmbrăcaţi în reverendă (dulamă) şi rasă, purtând de asemenea fes sau potcap.
 • Evitați sandalele sau pantofii deschiși, sau purtați acestea cu ciorap (în niciun caz cu piciorul gol).
 • Evitați pantalonii scurți. O ținută potrivită sunt cel mult pantalonii trei sferturi.
 • Evitați tricourile cu mânecă scurtă în interiorul mănăstirilor, chiar dacă vremea permite o astfel de îmbrăcăminte.
 • Sunt preferate hainele de culoare închisă. Evitați culorile stridente.

Formule de salut

Aceste reguli pot părea nefirești celor din lume, însă cunoașterea și aplicarea lor aduce un plus de cinstire gazdelor noastre din Sf. Munte Athos.

 • Unui monah vă adresați întotdeauna cu părinte și întotdeauna la plural, chiar dacă sunteți rude sau îl cunoașteți de multă vreme. (Ex.: Părinte, binecuvântați să mergem până la paraclis, să ne închinăm?).
 • Starețului unui lăcaș athonit vă puteți adresa cu gheronda, care în limba greacă înseamnă bătrân înduhovnicit.
 • Un monah se salută cu Binecuvântați! iar acesta va răspunde cu Doamne ajută sau cu o formulă de binecuvântare.
 • Dacă doriți să intrați într-o încăpere în care presupuneți că este un monah, în timp ce bateți la ușă rostiți Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase miluiește-ne pe noi. Răspunsul este Amin! moment în care puteți deschide ușa și intra.

Alte reguli

 • Chiar dacă Sf. Munte este o peninsulă iar unele mănăstiri se află la malul mării, scăldatul este cu desăvârșire interzis.
 • Când ajungeți la o mănăstire cu scopul de a înnopta mergeți la arhodaricul mănăstirii și prezentați diamonitirionul arhondarului. Arhondaricul este locul de primire pentru oaspeți unde de regulă veți primi rahat și ouzo (tratație care se numește kerasmă).
 • Participați la toate slujbele, închinați-vă la icoanele locului iar în timpul liber citiți cărți duhovnicești. În definitiv pentru asta ați urcat pe Sf. Munte.
 • Slujbele de dimineață pot începe în anumite lăcașuri foarte devreme. Pregătiți-vă să fiți trezit la ore cum ar fi 3:30AM.
 • În interiorul mănăstirilor nu se mănâncâ carne (afară de pește și fructe de mare) și vă sfătuim să respectați această regulă întrucât puteți fi excluși din mănăstire dacă sunteți descoperiți.
 • Evitați discuțiile zgomotoase care ar putea tulbura liniștea monahilor și părinților. Sunteți la ei acasă.
Ultima actualizare: martie 2016. Vă rugăm preluați acest text numai cu citarea sursei www.munteleathos.com.
Tipărire