MĂNĂSTIREA CUTLUMUȘ

Această mănăstire se află în apropierea Kareii și a fost zidită în secolul al XII-lea de un voievod arab, care s-a încreștinat și s-a călugărit, schimbându-și numele din Cutlumuș în Constantin, iar mănăstirii i-a rămas denumirea de Cutlumuș, după numele lui cel vechi. Mănăstirea mai are și alte denumiri: „Mănăstirea voievodului", „Lavra țărilor Române" și „Mănăstirea lui Hariton".

Numirea aceasta de „Lavra țărilor Române" a primit-o datorită faptului că a fost foarte mult ajutată de domnitorii români și a avut foarte mulți viețuitori români, având în câteva rânduri și stareți români. În acea perioadă, la o strană se cânta grecește, iar la cealaltă românește.

Se spune că odată, năvălind barbarii asupra Sfântului Munte, jefuind și arzând mănăstirile, când au ajuns în apropierea Mănăstirii Cutlumuș, s-a lăsat o ceață atât de deasă și întunecată, încât barbarii nu mai vedeau nici la doi pași. Învârtindu-se în jurul mănăstirii, nu au reușit să o găsească, fiind acoperită de harul lui Dumnezeu. Astfel a scăpat mănăstirea prin minune de jefuire.

Voievozii români care au ajutat cel mai mult mănăstirea au fost: Nicolae Alexandru Basarab, Vladislav I, Vlad Călugărul, Neagoe Basarab, Radu de la Afumați, Mircea Ciobanu, Mihai Viteazul, Matei Basarab și mulți alții.

Pe teritoriul mănăstirii se află și Schitul Cutlumuș, închinat Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, în care, cu ani în urmă, se nevoiau foarte mulți români.

Mănăstirea are multe sfinte moaște, din care amintim: o părticică a Sântului Mucenic Evstratie, un deget al Sfintei Mucenițe Marina, moaște de la Sfântul Mucenic Chirie Pruncul, de la Sfântul Mucenic Eustatie Plachida, mâna stângă a Sfântului Alipie Pustnicul, capul Sfântului Haralambie, o parte din piciorul drept al Sfintei Ana și o părticică din Lemnul Sfintei Cruci.

Mănăstirea are în jur de 30 de monahi, în afară de cei care se nevoiesc în schit și chilii, aproximativ 40 de monahi, dintre care 9 călugări români, 3 în mănăstire, iar 6 în schit.

Autorul rândurilor pe care tocmai le-ai citit - Ierom. Pimen de la Schitul românesc Lacu - are nevoie de ajutor financiar pentru finalizarea chiliei. Ajută și tu cu cât poți, orice leu contează.
Apasă aici pentru imagini și numerele de cont.

Imagini din Mănăstirea Cutlumuș

Tipărire